Mikor egy épület energiafelhasználásáról beszélünk talán eszünkbe sem jut, hogy azon túlmenően mennyi energiát fogyasztunk, az is fontos szempont, mikor és hogyan tesszük ezt. Az épületautomatika választ ad arra, hogyan használjuk fel „okosan” a szükséges energiát.
Minél több paraméter állítható automatikusan az épületben, a ház annál intelligensebbé válik. Mit is jelent ez?
Egyszerűen csak annyi történik, hogy lakóházunk válaszol a környezeti hatásokra, annak érdekében, hogy az épület energiafelhasználása optimális legyen, ezáltal spórolva energiát és pénzt a bentlakóknak.
Egyszerű példával élve: Egy déli-nyugati tájolású szobában egy napos téli délután a hideg ellenére a szoba hőveszteségét némiképpen pótolja az üvegházhatás módján képződő napsugárzásból eredő hőképződés.
A szoba termosztát érzékeli a melegedést és utasítja az osztón lévő motoros szelepet, mérsékelje a szobába jutó fűtésvíz mennyiségét. Ezzel párhuzamosan viszont az északi szobában az árnyék és szél hatására továbbra is viszonylag magas a fűtés igény ezért oda továbbra is érkezik a szükséges fűtővíz mennyiség.
A házra felszerelt napkollektorok segítségével a fűtésrásegítés is bekapcsol és kezdi melegíteni puffertárolónkat. A bejövő plusz energiával most már nagyobb százalékban fedezhető a hő-szükséglet. A gázkazán érzékeli a csökkenő energiaszükségletet és visszaveszi /modulálja/ az égőfej teljesítményét.

 

Ha jobban elrugaszkodok, akkor több épületegységre kiterjedő intelligens házról is beszélhetek. Egy korszerű és sok mindenre kiterjedő épületautomatika és intelligens gépészet leglátványosabb eleme általában a központi irányító egység egy okos, programozott számítógéppel a háttérben, ami lehet akár egy érintőképernyő, melyről irányíthatjuk a házunk egyes gépészeti egységeit, úgy mint árnyékolás, hőmérséklet, szellőztetés, riasztó, hangtechnika, kamerarendszer, öntözőberendezés… stb. Ezek természetesen igény szerint előre programozhatóak.

Mindez történik anélkül, hogy otthonunkban bármit is észrevennénk, illetve észrevesszük a komfortot, a kényelmet és nem elhanyagolhatóan a befizetendő számláink végösszegén az automatika áldásos hatását….